Slepacie vajicka

Sliepky sú jedny z najužitočnejších domácich hospodárskych zvierat, ktoré sú človekom domestikované a chované tisícky rokov. Okrem mäsa poskytujú jednu z najuniverzálnejších a najvýživnejších potravín – vajíčka. Ich schopnosť denne produkovať vajíčka – významný zdroj živín, robí zo sliepok mimoriadne užitočnými a žiadanými hospodárskymi zvieratami nielen v komerčnom sektore, ale aj domácom hobby chove. Zaujímavosťou je, že jedna zdravá nosnica (nosivý hybrid) dokáže za rok zniesť pri ideálnych podmienkach až 250 – 300 vajíčok. Toto číslo predstavuje pre človeka chovateľa stály prísun čerstvých, zdravých a nutrične hodnotných potravín priamo z dvora. 

V dnešnej dobe, kedy sa každým dňom enormne zvyšuje cena vajíčok ako aj možnosť ich dostupnosti sa ľudia, ktorí majú možnosť, začínajú venovať ich chovu. Na trhu ja veľké množstvo plemien sliepok, ktoré sa líšia svojou znáškou, veľkosťou vajec, či masovosťou. A ruku na srdce, poznáme to všetci: keď nevieme čo si spravíme na raňajky, alebo večeru, a aby to bolo aj nutrične vyvážené, tak siahneme po vajíčkach. Vajíčka sú jednou z dôležitých surovín v teplej aj studenej kuchyni, pri príprave koláčov, zákuskov. Môžeme povedať, že sú nenahraditeľné.

Reklama

Zloženie

Vajíčko sa skladá zo žĺtka, bielka a škrupiny. Človek ho vie využiť celé. Dokonca aj škrupinu, ktorú mnoho chovateľov používa, na doplnenie vápnika pre sliepky. Škrupina sa podrví na prach a pridáva sa do krmiva na doplnenie vápnika. Pri vajciach posudzujeme vonkajšie a vnútorné vlastnosti. Medzi vonkajšie patrí veľkosť, tvar, farba, stavba škrupiny. Vnútorné vlastnosti sú zastúpenie žĺtka a bielka. Zákazník sa rozhoduje pri nákupe vajec hlavne výškou ceny, ale aj na základe veľkosti vajíčka. Prípadne má už obľúbenú značku. Mnoho ľudí využíva aj nákup domácich vajec od známych, taktiež vieme na inzertných stránkach nájsť veľa ponúk. Je iba na spotrebiteľovi ako sa rozhodne a čo jeho výber ovplyvní.

Hlavným benefitom vajíčok sú vysoké výživové hodnoty, univerzálne použitie v kuchyni a ľahká dostupnosť. No aj tá sa občas mení podľa trhu, pričom asi najviac ohrozuje predaj vajec výskyt vtáčej chrípky v chove. Pri výskyte u veľkochovateľa, dodávateľa, ktorý zásobuje obchody to môže byť citeľné. Ako sme už uviedli, hlavným komponentom vajíčka je žĺtok a bielok, ktoré obsahujú široké spektrum živín, ktoré sú potrebné pre správna fungovanie ľudského tela.

Podľa veľkosti (alebo hmotnosti) delíme vajcia na veľmi veľké XL (hmotnosť 1 vajca je 73 g a viac), veľké L (63 – 73 g), stredné M (53 – 63 g) a malé S (menej ako 53 g).  

Výživové hodnoty vajíčka:

– Vajíčka sú bohatým zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré sú potrebné na obnovu buniek a tkanív. Jedno stredné vajíčko obsahuje až 6 g bielkovín, pričom ide o kompletné bielkoviny, ktoré tvoria všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, pričom tieto bielkoviny si ľudské telo samo vyprodukovať nevie.

– Každé vajíčko je tiež nálož týchto vitamínov: A, D, E, K a komplex vitamínov B (z nich napríklad B12, ktorý je veľmi dôležitý pre správne fungovanie nervového systému).

– Nemôžeme zabudnúť na mineráli, ako sú železo, fosfor a zinok. Toto všetko prispieva k pevnosti kostí a krvného obehu.

– Žĺtok je zdrojom zdravých tukov, to znamená, že obsahuje omega-3 mastné kyseliny a lecitín, ktorý podporuje správnu činnosť mozgu.

– Nemenej významné zložky vajíčka sú aj betaín a cholín, ktoré podporujú zdravie srdca, pričom sa hovorí, že konzumácia jedného vajíčka denne môže znížiť riziko vzniku srdcových chorôb a mŕtvice. Príjem cholínu je veľmi dôležitý počas tehotenstva, kedy je nevyhnutný pre správny vývoj mozgu dieťaťa.

Výhody konzumácie vajíčok:

Medzi výhody konzumácie vajíčok patria:

– Bielkoviny vo vajciach podporujú svaly v rámci regenerácie  a preto sú veľmi obľúbené ako súčasť výživy pre športovcov a aktívnych ľudí. Bielkoviny zasýtia viac ako tuky, alebo sacharidy a vajíčka majú vysoký index sýtosti. Preto po nich siahajú aj ľudia, ktorý potrebujú znížiť príjem prijatých kalórii.

– Žĺtok obsahuje luteín a zeaxantín, ktoré sú dôležité pre zdravie očí.

– Všeobecne je konzumácia vajec veľmi prospešná, nakoľko výživa z nich podporuje imunitu a tým zvyšuje obranyschopnosť tela.

Vajíčko v kuchyni

Vajcia patria medzi najuniverzálnejšie ingrediencie. Od raňajok vo forme volských očí až po zložitejšie recepty ako torty či omáčky, ich využitie je prakticky nekonečné. Okrem toho sú vajcia častou súčasťou diét zameraných na vysoký obsah bielkovín.

Hobby chov

Za posledné roky vzrastá záujem o hobby chov sliepok – nosníc. Čoraz viac ľudí sa rozhoduje pre chov nosníc na vlastných dvoroch, nielen pre ekologické a ekonomické benefity, ale aj pre spokojnosť z čerstvých domácich vajec. Významnou výzvou pre hobby chovateľov ostáva dodržiavanie zdravého prostredia pre sliepky a etický prístup k chovu. Ako sme už vyššie spomínali, cena za vajíčka sa pravidelne rapídne zvyšuje a tak začína byť ekonomicky východne zaobstarať si vlastný chov. Je to aj príjemným spestrením záhrady, pričom hydina – sliepky sú aj veľmi prospešné aj v iných smeroch, ale o tom v druhom článku.

Na záver

Sme toho názoru, že vajíčka si určite zaslúžia významné miesto v našom jedálničku. Krásne a voňavé vajíčko je symbolom zdravia, ako aj udržateľnosti a návratu k prírode. Je na spotrebiteľovi, či uprednostní kúpu vajec z klietkového chovu, alebo z voľných výbehov. Chovateľ sa môže rozhodnúť, či chce vajíčka s bielou škrupinou, hnedou, menšiu veľkosť, alebo väčšiu. Toto všetko závisí od toho, aké plemeno si zaobstará. No vajíčka bez ohľadu na farbu a veľkosť majú všetky rovnaké výživové hodnoty a sú rovnako chutné.